Voel je je te gestresst, te mannelijk, te rationeel, te vrouwelijk, te kalm, te overprikkeld?
Zoek naar iets om je ogen op te laten rusten. Kunst balanceert je uit. Thuis, op kantoor, in het hotel, het restaurant, de spreekkamer,…
Voorbij de aanname en tegen de verwachting in
Tijdens een gesprek met een opdrachtgever, zei hij opeens: ‘Weet je wat het is, ik geef gewoon vaak de voorkeur aan ‘kant-en-klaar’, maar ik kom er nu eigenlijk achter dat dit gewoon zonde is. Ik merk dat deze ‘comfortzone’ zelfs meer tijd en ruimte in mijn hoofd kost, dan heel even samen kijken naar wat echt passend is. Om het daarna met een gerust hart uit handen te geven.’
Een vaak gehoorde constatering. En onder de streep leverde het onverwacht nog meer op dan alleen een persoonlijk cadeau: hij gaf aan dat het gesprek hem op een hele andere manier liet denken. Kunst maakt wat los. ; )
Na ons gesprek kon hij, zoals hij zelf zei, ‘ongestoord weer verder met z’n werk’.
When we cannot be where we want, we dream
De herfst omarmt ons in volle glorie. De kou, de wind, de regen, het betekent: meer tijd thuis. Thuiszitten, thuislezen, thuisleven, en... thuiswerken. Kijk je hier een beetje tegenop? Maak van je huis je thuis. Een toevluchtsoord.
Omring je met schoonheid.
Want: als je dan niet kan zijn waar je zou willen zijn, wellicht zelfs met wie je zou willen zijn of als het niet snel genoeg gaat met wat je zou willen bereiken, dan droom je.
Dan zak je even onderuit, kijk je om je heen en droom je even weg, naar daar waar je zou willen zijn. Dan kun je vanaf dan weer doelgericht actie ondernemen.
Soms zit je zo tussen de statistieken, onderzoeken en keiharde targets...
Soms zit je zo tussen de statistieken, onderzoeken, keiharde targets, of ben je de spreekwoordelijke kinderziekten uit je innovatie-project aan het halen, tot je beseft: ik kan dit alleen maar doen omdat ik een enorm goed team vorm met mijn partner.
Hij/zij die thuis de boel draaiende houdt, zodat jij meters kan maken, je ook nog even die work-out kan doen en die afspraak kan doorlaten gaan omdat X ‘wel eens heel belangrijk zou kunnen zijn voor het bedrijf’.
Omdat je zo in volle focus kan, moet (en mag) zijn, besef je des te meer hoe waardevol je partner ook nu is. Hoe hij/ze je de wind uit de zeilen houdt, vanuit liefde, zodat jij kan vliegen.
'Even samen weg' lukt niet: niet door al die balletjes in de lucht en niet door de aangescherpte corona maatregelen. Een mooi kunstwerk kan een uitkomst bieden. Want niet alleen onderstreep je daarmee jullie onderlinge band, het tegenwicht in huis is een verademing...
Zeker als jij de volgende ochtend weer mag vliegen en je partner thuis tussen alle hectiek door even kan wegdromen bij die aanwezige en liefdevolle waardering aan de muur.
The purpose of art is...
… washing the dust of daily life off our souls.
[Pablo Picasso]
Van je (werk)plek een authentieke ruimte maken d.m.v. unieke kunst?
Je klanten en werknemers in een fijne sfeer ontvangen, omdat je als geen ander weet dat mensen voelen wanneer er aandacht aan de ruimte is besteed?
Altijd al meer kunst in huis willen hebben?
Heb je ‘absoluut géén tijd’ om iets te regelen, maar baal je daardoor wel dat je die belangrijke spil in de organisatie moet uitzwaaien met een standaardcadeau?
Denk je erover na om kunst als secundaire voorwaarde in te zetten en je zo te onderscheiden t.o.v. je concurrent?
Ben je op zoek naar een duurzaam en persoonlijk cadeau?
Wil je het karakter van de flagship store nog meer beleving geven door middel van een uniek kunstwerk?
Je cliënten inspireren en onbewust gespreksstof geven in de coachingspraktijk?
Jezelf een bijzonder cadeau geven voor die mijlpaal die is bereikt?
Kunst inzetten als bedrijfsbranding?
Een bijzondere en unieke ode aan je geliefde brengen?
Iedere week maak ik ruimte vrij voor een aantal inspiratiegesprekken. Door dit gesprek krijg je direct inzicht en passende tips mee. Stuur een mail naar info@darjabrouwers.nl voor een vrijblijvende afspraak.
Als de vijver heel klein is, hoe onderscheid je je dan?
Vaak is het heel moeilijk de juiste mensen te vinden en -als je ze hebt gevonden- ze aan het bedrijf te verbinden. Want verbinden, daar gaat het om, juist in tijden als deze. Je wilt precies die topmensen hebben die de organisatie next level tillen, die klanten aantrekken die jouw product op waarde schatten. Het gaat steeds meer zitten in het onderscheidende vermogen. Kunst is een hele authentieke manier om je als bedrijf te onderscheiden.
............................
‘Als kunst een onderdeel is van het gedachtegoed, toon je als organisatie zijnde meer inhoud te hebben op intellectueel niveau.'
............................
Je toont dat er meer is dan alleen ‘de geldmachine’. Je snapt als organisatie dat er meer lagen zijn in het (werkend) leven. Het gaat ook om werkgeluk, tegenwoordig heel belangrijk: ‘Wat is er nog meer, dan alleen geld verdienen?’
Kunst, in welke vorm dan ook, is een teken van verdieping. De aandacht die je aan iets, of in dit geval iemand geeft, is van cruciaal belang. Op die manier kun je je onderscheiden t.o.v. je concurrent.
Nina Simone: ‘It’s an artist’s duty to reflect the times.’
Zo actueel, de onnavolgbare Nina Simone reflecteert in deze korte video over waarom kunst (schilderkunst, poëzie, muziek,...) zo belangrijk is:
...................
'I choose to reflect the times and the situations in where I find myself. That to me is my duty, in this crucial time,...'
...................
Bekijk hier de video (0:51min)
Waar dient kunst voor?
‘Het is een vraag die we opmerkelijk aarzelend stellen, maar we zouden het wel moeten doen: zodra je het weet, maakt het het punt van kunst een stuk duidelijker’, aldus The School of Life.
Waar is kunst ‘voor’?
1. Kunst houdt ons hoopvol (te allen tijden en zeker in tijden als deze)
2. Het maakt ons minder eenzaam.
3. Te kalm? Te masculine? Te gestresst? Te rationeel? Te vrouwelijk? Te overprikkeld? Kunst balanceert je uit.
4. Kunst helpt ons om alledaagse dingen en gevoelens te waarderen
5. Kunst helpt ons te zien waar het echt om draait.
Bekijk vooral dit filmpje met een grappige uitleg van bovenstaande punten.
Ga je voor veilig, of laat je je verrassen?
Om de ruimte meer beleving en sfeer te geven, of zoals de opdrachtgever me vroeg ‘de ruimte meer warmte te geven, zodat onze klanten zich thuis voelen’ zijn drie kunstwerken van mij aangekocht.
Een van mijn opdrachtgevers heeft van een oude koude vervallen garage een prachtige luxe boutiquegym gemaakt. Het pand heeft een bijzondere indeling vanwege de oude bestemming als autogarage. Denk: hoge muren, geen standaard indeling, industriële elementen, geen gebruikelijke lichtval.
Ik ben op locatie gaan kijken en zag al snel dat deze bijzondere ruimte vroeg om een kunstwerk op groot formaat.
Als eye-catcher, maar tegelijkertijd ook als rustpunt!
Vaak kiezen we voor veiligheid qua inrichting, maar kun je totaal verrast worden wat een kunststuk in een afwijkend formaat met een ruimte doet. De ene keer is dat een kunstwerkje van 5 x 5 cm, de andere keer een kunstwerk van 1m20.
The earth without 'art' is just 'eh'
Darja en Het Concertgebouw
Als hoofdsponsor van Het Concertgebouw heeft Van Lanschot Bankiers ‘4 veelbelovende kunstenaars gevraagd om een kunstwerk te maken gebaseerd op een muziekstuk’. Een droom die werkelijkheid wordt voor Darja, om als 1 van de vier kunstenaars uitgenodigd te worden aan dit muzikale avontuur.
Darja kreeg de eer om vijf verschillende concerten te visualiseren, in totale artistieke vrijheid.
Het eerste kunstwerk is gebaseerd op drie meesterwerken: Tsjaikovski’s Zesde symfonie ‘Pathétique’, Mozarts Veertigste symfonie ‘Allegro Molto’ en ‘Chiasma’ van Larcher.
Het origineel is opgenomen in de kunstcollectie van Van Lanschot Bankiers en het kunstwerk is tijdens het desbetreffende concert tentoongesteld. Een gelimiteerde hand gesigneerde oplage werd uitgereikt aan de VIP gasten van Van Lanschot. Ook is een ingelijst exemplaar verloot onder de concertbezoekers.
Vanwege dit project is een korte film (1:36min.) over Darja gemaakt waarin ze laat zien hoe dit eerste kunstwerk tot stand is gekomen, en tevens neemt ze de kijker mee naar één van de plekken in Utrecht waar ze haar inspiratie vandaan haalt.
Kunst geeft de ruimte een ziel
De lijstenmakers draaien overuren. Dat betekent maar één ding: steeds meer mensen ontdekken wat kunst kan betekenen voor de sfeer en de gemoedstoestand.
Kunst stimuleert de creativiteit, balanceert je uit en geeft de (werk)ruimte een ziel. Zowel op kantoor, in huis, in de ontvangsthal, de coachingsruimte, de boutiquegym, het restaurant, de directiekamer, de kliniek, de lounge...
Kunst maakt van de ruimte een authentieke plek en werkt, zonder dat je het weet, door in je onderbewuste.
Ben jij een muziekliefhebber of een kunstliefhebber?
Muziek en kunst hebben een opvallende cross-over. Ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken dat als jij van muziek houdt, je ook van kunst houdt en vice versa.
Zo kom ik er steeds weer achter door mijn opdrachten: mensen die kunst kopen, hebben stuk voor stuk allemaal een grote liefde voor muziek. Er zitten zulke mooie persoonlijke verhalen achter iemands muziekvoorkeur en/of favoriete songteksten, die ik dan weer naar een kunstwerk mag vertalen. Dat is pure beleving. Dat is muziek. Dat is kunst.
Herken jij jezelf hierin?
Kunst in de kinderkamer?! _publicatie in Ouders van Nu
Out of the box denken is leuk! Zo geeft een kunstwerk een kinderkamer net die extra stijlvolle look die zowel voor het kind, als voor de ouder de ruimte aangenaam maakt en extra inspirerend is om nog net wat langer gezellig met elkaar in bed de dag door te spreken, een verhaaltje te lezen of wellicht samen een verhaal te bedenken bij het kunstwerk.
Wie weet verhuisd het kunstwerk later zelfs mee naar een nieuwe kamer, als onbewuste ‘veilige haven’ en mijmert het kind er nog graag over...
Deze mooie interieurshoot met mijn kunstwerk is speciaal gemaakt voor de rubriek ‘Binnenkijker’ van Ouders van Nu.
fotografie en styling: The Interior Tourists
kunstwerk ‘Cool Kani’ _darja brouwers
Kunst als persoonlijk afscheidscadeau
‘Als je een mensen-mens blijft tijdens grootse beslissingen en van een team een Team maakt, dan verdien je een mooi afscheidscadeau.’
Met deze woorden werd ik benaderd door Stage Entertainment, het internationale entertainmentbedrijf, opgericht door mediamagnaat Joop van de Ende. Of ik een persoonlijk cadeau kon maken voor de CEO die zoveel voor het bedrijf had betekent? Het kunstwerk werd als ‘Erg leuk en heel treffend!’ ontvangen.
Herkenbaar, maar toch... jij hebt momenteel 'absoluut géén tijd’ om iets te regelen, maar daardoor baal je wel dat je die belangrijke spil in de organisatie moet uitzwaaien met een standaardcadeau.
Je bent op zoek naar een duurzaam èn persoonlijk cadeau, maar hebt geen tijd en weet niet hoe je zoiets moet aanpakken?
Ik help je graag verder in een vrijblijvend telefonisch inspiratiegesprek. info@darjabrouwers.nl
3 tips om je kunst op te hangen
Het thuiswerken is in deze tijd actueler dan ooit, creëer daarom een zo goed mogelijke omgeving waarin je zowel kunt werken, je kunt terugtrekken en opladen tegelijk. Kunst helpt hierbij: het helpt je brein te ontspannen, op te laden en te inspireren.
Als je een mooi kunstwerk hebt gevonden voor je huis, kantoor of werkruimte, kan het ophangen wel eens een uitdaging zijn. Voordat je het weet staat het kunstwerk voor een onbepaalde
periode onaangeroerd en heb je er nog geen plezier van. Het ophangen van kunst is niet iets wat je met regelmaat doet, maar wel graag meteen goed doet. Het ophangen op onjuiste hoogte is dan ook een van de meest gemaakte interieur fouten.
Gelukkig zijn er drie simpele tips die je kunnen helpen waardoor je meteen die sfeer creëert die je voor ogen had:
1. Hoe hang je één kunstwerk op?
Wanneer je één kunstwerk ophangt staat het het mooiste als je dit op ooghoogte doet. Wanneer je zo'n 1,5 meter (deze afstand kunnen we inmiddels dromen ; ) ruimte tussen het midden van je kunstwerk en de vloer houdt, zit je gegarandeerd goed. Hang je je kunstwerk boven een meubelstuk als een bank of dressoir op? Dan heb je aan 10 tot 15 centimeter genoeg ruimte.
2. Wat als je twee kunstwerken op één muur wil hangen?
Wanneer je twee kunstwerken bij elkaar ophangt, behandel ze dan als één. Dus ongeveer 1,5 meter ruimte tussen de vloer en het midden van de schilderijen vrij laten. Dit geldt ook voor groepjes kunstwerken van drie of vier. Zorg ervoor dat je enkele centimeters ruimte ertussen laat. Dan houd je het als een mooi geheel.
3. En op welke manier hang je verschillende werken op als je graag een ‘galerij-muur’ wil?
Wanneer je een galerij (een muur vol kunst) ontwerpt kun je kiezen voor 1 bepaald thema, zoals bv zwart/wit of portretten. Voor een eclectische look mix je compleet verschillende stijlen door elkaar. Dit geldt ook voor de lijsten eromheen. Grote en gemiddelde kunstwerken staan het best wanneer ze zo'n 5 tot 8 centimeter ruimte tussen elkaar hebben. Kleinere kunstwerken staan het mooist met zo'n 2,5 tot 5 centimeter ruimte ertussen.
Deze post is vrij vertaald n.a.v. een artikel in homedeco
Je concentratie en productiviteit staat of valt met de ruimte waarin je werkt
Een opdrachtgever antwoordde zichtbaar opgelucht op m’n vraag hoe haar vakantie was geweest: ‘Ik moest gewoon weg, loskoppelen van thuis, dat ik steeds meer met werk was gaan associëren’.
Je komt weer opgeladen thuis, met hernieuwde inzichten en nu is het moment daar, om met aandacht, op basis van je fulltime thuiswerk-ervaringen, je ruimte opnieuw te bekijken en efficiënter in te richten, in jouw voordeel welteverstaan. Je weet nu feilloos wat werkt en vooral ook: wat niet. Je weet juist nu als geen ander dat de omgeving waarin je werkt gigantisch veel invloed heeft op je focus, productiviteit en zelfs je creativiteit.
Zit je nog zeker tot december thuis te werken, creëer dan een zo goed mogelijke omgeving waarin je zowel kunt werken, je terug kunt trekken en opladen tegelijk. Kunst helpt hierbij: het helpt je brein te ontspannen, op te laden en te inspireren. Overigens werkt dit net zo op kantoor.
In mijn volgende blog zal ik een drietal tips geven, op welke manier je het beste kunst kan ophangen.
The reflection of an echo
Tell me, when you look in the mirror and you SEE your own echo, and HEAR your own reflection... How does it feel?
I’ll eat you up, I love you so!
When I saw Charles Freger’s picture of a Yōkai, I had to draw this beautiful creature.
Yōkai are a class of supernatural monsters, spirits and goblins in Japanese folklore. The word ‘yōkai’ means: bewitching, attractive, calamity, spectre, apparition, mystery. Yōkai are ritual figures imagined by man and embodied during festivals and ceremonies as an attempt to tame the elements and find meaning in natural events.
When I finished this cute monster, it suddenly reminded me of the movie Where the wild things are directed by Spike Jonze. So I had to add ‘I’ll eat you up. I love you so!’ : )